Esittelyssä talon tulisijat

Leivinuuni ja liesi

Sijainti: Tupa
Lämmitysteho: 4/5

Tuvan suuri perinneuuni on yhtä vanha kuin talokin, eli ikää tällä komistuksella on jo reilusti yli sata vuotta. Uunissa on muutamia halkeamia alaosan kaakeleissa, muuta muuten on uuni on ehjä. Nuohooja kävi tarkistamssa uunin kunnon ja poisti hormista erinäisen kasan kaikennäköistä roskaa, mutta muuten tämä uuni (kuten muuten talon muutkin uunit) oli hyvässä kunnossa ja valmis käyttöön. Uuni ehostettiin kunnon puhdistuksella ja uudella kerroksella muurimaalia. Lieden osat käsiteltiin liesimustalla ja luukut puhdistettiin ja käsiteltiin Termal alumiinimaalilla. 

Lieden puolen tulipesä on toiminut hyvin alusta asti ja sitä onkin ajoittain käytetty myös sinä aikana, kun talossa ei ole vakinaisesti asuttu. Leivinuunia ei oltu käytetty koko aikana, eli se oli ollut käyttämättä jo yli 30 vuotta. Leivinuunin kanssa jouduttiinkin vähän enemmän askartelemaan ja tuumailemaan.  Pari hyvää neuvoa viisaammilta,  kunnon lämmitys raksalämmittimellä ja kärsivällisesti pienen tulen pitäminen auttoivat ja nyt uuni toimii kuten pitääkin. Pesään mahtuu metrisiä puita, joten seuraavissa puutalkoissa tehdäänkin sitten myös hieman suurempia polttopuita.

 

Kaakeliuuni

Sijainti: Alakerran kammari
Lämmitysteho: 4/5

Oma ehdoton suosikkiuuni. Myrkyn vihreä kaunokainen, joka lämpiää nopeasti ja lämmittää ihanasti. Luukussa myös ritilikköosa, josta on mukava ihailla tulta. Ei tarvinut ehostaa eikä entisöidä, vaikka tämäkin talon alkuperäisiä uuneja.

Pönttöuuni

Sijainti: Yläkerran suurempi kammari (”vaalea huone”)
Lämmitysteho: ??/5

Talossa oli aiemmmin kaksi pönttöuunia, joista alakerran uuni purettiin kylpyhuoneen tieltä pois. Jäljelle jäänyt oli kyllä muutenkin parempi kuntoinen, vaikkakin maali oli tästä kaunottaresta jo iän myötä aika pahasti karissut. Pönttöuunin vanha maali irtosikin ihan lastalla raaputtamalla.  Muutamiin kohtiin jäi vähän vanhaa maalia ja niihin vähän näytettiin hiomapaperia ennen maalausta. Pönttöuunin väriksi valikoitui musta. Uuni tuo mukavaa särmää kammarin muuten aika vaaleaan sisustukseen.

Pönttöuuni syttyy hyvin ja tulta on mukana katsella ritilikön läpi. Ollaan tätä uunia vielä toistaiseksi käytetty aika vähän, paistettu remonttiaikana yhdet makkarat ja kerran lämmitetty lähinnä siksi, että oli kiva katsoa tulta. Yhdellä pesällisellä uunin kylki ei tuntunut kovasti lämpeävän. Ei kylläkään jääty luukkujen sulkemisen jälkeen seuraamaan lämpenikö jälkikäteen  enemmän. Täytyy siis harjoitella vielä!

 

Porin Matti

Sijainti: Yläkerran pienempi kammari (”sininen huone”)
Lämmitysteho: 5/5

Tämä on hurja peli! Pesä on pikkuriikkinen ja koko takkakin on suhteellisen pieni, mutta herranjestas miten lämpiää hyvin. Yhden pesän kun polttaa pikkuriikkisiä puita, niin koko uuni hehkuu kuumana. Useamman pesän jos erehtyy polttamaan, voi huoneessa melkein saunoa:D Ehdottomasti tehokkain talon uuneista.

Tämä uuni on ainut, joka ei ole talon alkuperäisiä tulipesiä. Huoneen alkuperäinen Porin Matti oli viety pois, mutta onneksi satuimme Torista pongaamaan vastaavan vanhan Porin Matin Askolasta. Ostettaessa ei vaan  tullut mieleenkään, että painoa tällä pienellä takalla on 250kg..

Siinä oltiinkin sitten aika ihmeissään kierreportaiden alapäässä, että mitäs nyt. Pari kertaa yritettiin kuljettaa takkaa portaita pitkin nokkakärryyn sidottuna, mutta portaikon kääntyessä ei nokkakärry mahtunut enää kääntymään ja matka tyssäsi jo ekaan kurviin. Kerran yritettiin nostaa ilman nokkakärryä, mutta ei uunista oikeen saanut otetta niin pienessä tilassa. Uuni odotti inspiraatiota eteisessä useamman kuukauden, kunnes tajuttiin lainata isän vinssiä. Vinssi kiinnitettiin ylätasanteen lattiaan. Portaisiin tehtiin liuskat laudan pätkistä ja takka hinattiin niitä pitkin ylös. Yksi turvasi ylhäältä liinalla ja kaksi nosti vipuvarsien avulla takkaa alapuolelta sekä ohjasi takkaa oikealle reitille. Kyllä se sieltä tuli ja onkin palkinnut työn oikein mukavilla lämmöillä:)

 

 

 

Jätä kommentti